Mindent a kontaktlencséről

Másodikos koromban lettem szemüveges, sajnos azóta sokat romlott a szemem, jelenleg -5 körül van. Nálam többet senki nem tud többet mesélni a témáról, mivel én nálam nagyobb szemfóbiás ember nem nagyon van a világon. Egész életemben kirázott a hideg a szemes dolgoktól. Két évvel ezelőtt azonban rájöttem, hogy én nem szeretek szemüveges lenni, ( ráadásul mivel cilinderes a szemem, így a szemüvegben a szemeimet nem mozgathattam, csupán a fejemmel együtt változtathattam a látás irányát, így nem is volt túl kényelmes ) így jött a kontaktlencse gondolata. A környezetem erősítette ezt a felvetést, végül aztán el is mentem egy optikába. Nagyon-nagyon sokat küszködtem, mivel egyszerűen nem mertem berakni, illetve kivenni a lencséket a szememből. A szemorvos már teljesen le is mondott arról, hogy valaha lesz kontaktlencsém. Pihentettem a dolgot még egy évig és tavaly nyáron teljes motivációval visszatértem. Míg végül sikerrel vettem az akadályt. Csak megkellet érnem rá lelkileg szerintem, s tudatosítanom kellett magamban, hogy nem is érek a szemhez, hisz csak a lencsét fogom. Olyan érzés, mint amikor becsukod a szemed és a szemhéjadhoz érsz. Ma már teljes biztonsággal tudom használni, s a fóbiám legkisebb jelei sem mutatkoznak. Szóval ha bárki gondolkozik a kontaktlencsén, akkor most 100%-os bizonyossággal tudom állítani, hogy igen, mindenki képes rá.


A lencse tisztán tartása:
A lencsét egy speciális folyadékkal kell tisztán tartani, illetve abba is kell tárolni, hogy ne száradjon ki. Nagyon fontos, hogy semmiképp nem szabad vízzel tisztítani a lencséket, sőt nem is szabad, hogy víz érje ( legalábbis a havi lencsét ).


Azért fontos ezt betartani, mivel a vízben különböző baktériumok lehetnek, amik a lencsékben elszaporodhatnak és így begyulladhat a szemünk vagy egyéb csúnya szövődmények alakulhatnak ki. Így például nem lehet lencsékkel strandra menni, vagy fürödni.

Mi is ez a napi-havi lencse?
Ezek különböző lencse típusok. Mindegyiknek van egy olyan időintervalluma, amin belül megengedett a használata. 1-2-3 napot túl lehet hordani a lencséket, de annál több nem javasolt higiéniai okokból.
A lencséket napi 8 óra használatra tervezték eredetileg, én ezt általában nem tartom be, mert nem mindig oldható ez meg, de azért törekedhetünk. Ezért fontos, hogy a lencsék mellett legyen egy szemüvegünk is.
A lencsék ilyen kis dobozban érkeznek:
Az áruk igen csak eltérő lehet ( szemünktől, optikától függően ). De általában van diák kedvezmény, ezt mindenképpen érdemes kihasználni.Kontaktlencsében sosem alszunk! Ez az egyik legfőbb alap szabály. Mert a pislogással tartjuk nedvesen a szemünket, így a lencsét is, azonban alvás közben nem pislogunk, innentől kezdve pedig már érthető a dolog. Ha mégis megtörténne nem kell kétségbe esni. Esetleg kicsit fájhat a szemünk, de próbáljuk elkerülni az ilyen szituációkat. Esetleg egy szemcsepp ( műkönny ) a segítségünkre lehet ha bármikor éreznénk, hogy kiszáradt a szemünk.
Természetesen a lencsék be illetve kihelyezése előtt mindig kezet kell mosni. Illetve sminkelni a lencsék berakása után ajánlott, és a lencsék kivételét követően történhet a sminklemosás.

H. Crag

in brevi...

Megjegyzések