Könyvajánló 1.

E bejegyzéssel szeretnék egy új sorozatot kezdeni, mert sokszor sokakban felvetődik a kérdés, hogy: olvasnék én, de mit?. Persze milliónyi lehetőségünk van, de olyan jó volna néha előre tudni, hogy na ez a könyv az életed egy meghatározó darabja lesz vagy épp elolvasod, de nem gyakorol olyan nagy hatást. Mitől jó egy könyv? Mitől tud ránk igazán nagy hatást tenni? Mitől válik értékké? És mitől válik valami a legkedvesebb kötetünkké, ami szinte elrongyolódik az évek során? Végtére is ne bagatellizáljuk el a dolgot e kérdésekre választ adni nehéz, talán lehetetlen. Hiszen mindannyian mások vagyunk, így nem lehetséges erre egy egységes választ adni. Az oldalaknak harmóniába kell állniuk a jelenlegi állapotunkkal, érdeklődési körünkkel, hangulatunkkal, lelki világunkkal, tapasztalatainkkal. Néha, viszont pont arra van szükségünk, hogy üsse ezeket, mert gyakran legnagyobb tanítóink azon könyvek és azon személyek, akikről/amikről kezdetben azt gondolnánk, hogy nincs is szükségünk rájuk. Így aztán a kérdésre visszatérve, hogy mit olvassunk, a valós válasz az, hogy mindent, ami szembe jön! Mert valójában csak az jön szembe, amire szükségünk van vagy, amit keresünk.

Az első kötet, amit ajánlani szeretnék mindenkinek melegen az egy novellás kötet, egy POKET zsebkönyv. A kötet, pedig a Mi van? címet viseli. Ha te kedves olvasó fiatal vagy, akkor hát azért ajánlom, mert teljesen fogsz tudni azonosulni a benne felvázolt problémákkal, mert ebben vagyunk, ez a valóságunk, ha pedig Ön kedves olvasó az idősebb generációt képviseli, akkor pedig azért ajánlom, mert egy kulcs a sokszor érthetetlennek tűnő fiatalok megértéséhez, a köztünk lévő szakadék leküzdéséhez.
Elöljáróban egy pár szót a POKETről. A POKET egy 2018 áprilisában indult pozitív kezdeményezés, amelynek az az elsődleges célja, hogy az irodalom értékét juttassa el minél szélesebb körben az emberekhez, épp ezért elérhető az ára, hisz előállítási költségen árusítják a könyveket automatákból, illetve online (1000 Ft/kötet). Továbbá a méretét illetőleg egy farzsebben is elfér, hiszen a program másik célja az, hogy a tömegközlekedési eszközökön minőségi olvasására sarkallják az embereket. A honlapjukon számos egyéb információ elérhető a kezdeményezésről, illetve arról, hogy hol találhatóak könyv automaták az országban: https://poketonline.hu/
A Mi van? számomra az a típusú könyv volt/van és lesz, ami egy az egyben leírja a fiatalságom, a kétségeim, az életem egy adottpontját, hogy hogyan gondolkozom. Olyan, mintha a naplóm lenne, úgy, hogy mégsem rólam szól. Van ez az érzés, amikor valami olyat lát, hall, olvas az ember, ami annyira elragadja és annyira azonosul vele, hogy szinte extatikus élményt nyújt. Nos, a Mi van? az pont ilyen. Szó van benne pályaválasztásról, szexualitásról, életutakról, anorexiáról, social médiáról és leginkább az életről magáról szól, amit a 21. században élünk.
Zárásként Lackfi János sorait szeretném idézni a kötetről:
„Az élet nem játék. De játék. Véresen komoly és vészesen örömteli. Mit kezdjünk ezzel a veszélyes kütyüvel húszévesen? Melyik az a meghatározó pillanat, amikor eldől, mire tesszük fel a tétünket? Erre kértünk válaszokat művésztől, influenszertől, reppertől, köznapi hőstől, teológustól, séftől, vloggertől, olyan emberektől, akik hatással vannak ránk. És jó kis intenzív novellák születtek a gyűjtött anyagból. Vigyázat, robbanásveszély!”
 

in brevi...
Bokodil

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések