Nyári bőrvédelem

A napokban beköszöntött a kánikulához hasonló igazán nyári időjárás. S ez nem csak azt jelzi, hogy most aztán igazán beköszöntött a nyár s ezzel együtt hamarosan a nyári szünet, s nyaralások, a pihenés időszaka, hanem, hogy bizony ideje előszedni a rövid nadrágokat, szoknyákat, s ujjatlan pólókat s bizony még a fürdőruhákat is.
Személy szerint én imádom a nyarat, s mindig bizonygatom, hogy ez nem is egy évszak, hanem egy életérzés...a bőr barnább lesz, az idő melegebb.



S ha már ilyen gyönyörűen süt ma a nap, akkor szeretnék pár szót ejteni a nyári bőrvédelemről. A napsugarak amellett, hogy elengedhetetlenek, hisz általuk jutunk D-vitaminhoz, amire nagy szüksége van szervezetünknek, de a nem megfelelő, túlzásba vitt napozásnak káros hatásai is lehetnek, hiszen délelőtt 10 és délután 4 óra között fokozottan magas az UV. Gyakran halljuk ezt a kifejezést, de azt hiszem, hogy nincs teljesen mindenki tisztában azzal, hogy tulajdon képpen ez mit is jelent. Szó szerinti fordításban: ultraibolya sugárzás. Az UV-n belül háromféle csoportot találhatunk: vannak UV-A, UV-B illetve UV-C sugarak is. Minket  csak az UV-A-B sugarak érintenek, hisz a UV-C sugarak nem érik el a Földet. S miért is tudnak akár rákot okozni? Mivel a DNS-ünket különböző folyamatok során módosíthatják így okozhatnak később rákot. Sőt a bőröregedést is gyorsítja mivel károsítja a bőrünkben lévő kollagénrostokat.
Szeretnék pár tévhitet megcáfolni:

1) csak a magas faktorszámú napvédő krém hatásos
2) a naptej használata után már abszolút védettséget élvezünk
3) az UV-A és UV-B sugarak ellen is védelmet nyújtanak a magas faktorszámú naptejek
4) a D-vitamin felszívódására nincs hatással a naptej

Ezen állítások mindegyike hamis. A faktorszám semmire sem biztosíték. A jó napvédő krémnek nem a magas faktorszám az ismérve. Az a fontos, hogy hogy mind az UV-A, mind az UV-B sugarak elleni védelem is külön fel legyen tüntetve. Hiszen maga a faktor ( SPF ) csak az UV-B sugarak elleni védelemről ad tájékoztatást. Nézzük meg, hogy szerepel-e valamilyen "UV-A-PF" védelem is rajta.
A naptej, felvitele után kb. félórával biztosít védelmet. Illetve sajnos a D-vitamin felszívódást is meggátolja így a kora délelőtti és esti órákban már ne kenjünk be magunkat, ekkor már gyengék a napsugarak, de így tudjuk a D-vitamin mennyiséget szervezetünk számára biztosítani.

 További infókat itt találsz a témával kapcsolatban.


UV-A-PF

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/11497/mire-utal-a-naptej-faktorszama
UV-A-PF

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/11497/mire-utal-a-naptej-faktorszama
S talán elég elcsépelt dolognak hangozhat ez, de tényleg hihetetlenül fontos a bőrvédelem, s az ezekre való odafigyelés, mert ha leégünk annak nem is a kellemetlen érzés a legrosszabb mellékhatása, hanem az évekkel később jelentkező betegségek.  S a szép barna bőr, úgy szép, ha 20 év múlva is szép és egészséges marad.


Az ELLE fashion day-en próba termékként kaptam ezt az arcra való Bioderma fényvédőt ( nagyon fontos, ha a testünket védjük az arcunkról se feledkezzünk meg ). S egyszerűen csodálatos, mert csodálatosan lehet rá sminkelni, nem hagy nehéz érzetet a bőrön, s nem fényesedik ki az én kombinált bőrtípusomon.  De az arcápolásról majd egy másik bejegyzés is fog majd születni, ahol részletesen kitárgyaljuk ezeket.


in brevi...
Bokodil

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések